Agenda

november 2018  
ma di wo do vr za zo
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
SOL activiteit
externe activiteit

Lid worden?

Ben je geinteresseerd in ontwikkelings- samenwerking? Wij organiseren activiteiten waarbij je je kennis en netwerk kunt opbouwen!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig updates van SOL.
E-mailadres:

Volg ons ook via

***SOL Studiereis***

geplaatst op woensdag 13 juni 2018
 Beste leden,

Terwijl SOL zijn laatste adem uitblaast van zijn bestaan, komt de "grand final" er nog aan! Doordat SOL de afgelopen 2 jaar veel tijd en energie geïnvesteerd heeft in de samenwerking met NGOs en ontwikkelingsorganisaties, heeft de unieke kans zich voorgedaan om begin augustus met SOL naar Libanon te gaan in het kader van een studiereis!

 

De studiereis is een van de pijlers van onze vereniging en is dan ook jaarlijks de kers op de taart geweest. Terwijl het programma nog niet 100% bevestigd is, zal het een bijzondere reis worden in dit mediteraanse en midden-oosterse land van tegenstellingen en sectarische uitdagingen, maar ook van eten om van te watertanden (hummus & co) en van het fijne klimaat (libanon heeft écht geen woestijn, wel bergen, bossen, meren).

 

Data & kosten

Afhankelijk van het aantal deelnemers en dus de beschikbare plaatsen op de vlucht:

Vertrek vanaf Amsterdam: 2 august (avond) of 3 augustus (ochtend)

Aankomst terug in Amsterdam: 9 augustus (avond) of 10 augustus (middag)

Route: Amsterdam – Beirut met 1 overstap in Frankfurt, Athene, Boekarest of Istanbul

Kosten: 300-400€ per persoon - afhankelijk van het aantal deelnemers.

Inclusief: vlucht, vervoer, accommodatie, dagelijks ontbijt, 4x avondeten (niet alle maaltijden inclusief om vrijheid te laten voor eigen keuzes / vrije tijd).

Verblijf: Airbnb in Beirut. Hostel buiten Beirut voor max. 2 nachten.

Vervoer: eigen busje

 

Libanon

Een land als lappendeken van verschillende religieuze groepen en een belangrijke speler voor de „opvang in de regio“ van Syrische en Palestijnse vluchtelingen. De bevolking telt 4 miljoen inwoners, huisvest 2 miljoen officieel geregistreerde vluchtelingen + nog eens een miljoen ongeregistreerde mensen die hun eigen land hebben moeten ontvluchten. Libanon vangt dan ook het hoogste aantal Syrische vluchtelingen op ten opzichte van zijn eigen bevolking. Dit allemaal in een fragiel politiek klimaat waarin de regering zijn handen vol heeft aan Hezbollah, Syrië en aardsvijand Israël. Daardoor komen de interne belangen van het volk vaak op de tweede plek te staan. Er heerst veel corruptie en het land gaat gebukt onder een zwakke economie. Door conflicten tussen de geprivatiseerde afvaldienst en de electriciteitscentrale, liggen deze voorzieningen vaak dagen- of wekenlang plat. Publieke taken zoals het OV, het milieu beleid of publieke groene domeinen hebben geen prioriteit. Verder wordt de kust opgekocht door investeerders uit de Golf regio. Daardoor heeft de 225 km lange kustlijn nog maar een paar km publieke stranden waar de „gewone“ burger (die geen toegang heeft tot beach clubs) nog naartoe kan. Ondanks deze problemen zijn de Arabische landen in de regio altijd jaloers geweest op Libanon wanwege de vrije pers, de vrijheden, de mogelijkheden en de schoonheid van het land. Beirut wordt dan ook wel het "Parijs van het Midden-oosten" genoemd.

 

Programma

Tijdens deze studiereis gaan willen wij vooral de impact van de oorlog in Syrië op Libanon gaan onderzoeken. SOL zal per dag 1 tot 2 organisaties en NGOs bezoeken (verdeeld over het land) die op eigenzinnige wijze een steentje bijdragen aan de fragiele stabiliteit van Libanon. Er staan ook ontmoetingen gepland met individuen die er alles aan doen om te voorkomen dat het land bezwijkt onder de zwakke economie en de uitzonderlijke hoeveelheid aan Syrische vluchtelingen. Reken ook op een intro lesje Arabische taal, wandelingen, veel Romeinse ruïnes en zon!

Libanon is ieniemienie kwa oppervlakte en afstanden en daarom zullen we op max. 2 avonden niet naar Beirut terugkeren om daar te slapen. Beirut is hip, maar zijn hedonistische levensstijl staat vormt dan ook een schril contrast met situatie elders in het land.

SOL hoopt om samen met zijn leden dit nader te ontdekken!

 

Veiligheid

Het reisadvies voor Libanon is „geel", met „rode“ gebieden langs de grens met Syrië, in het zuiden (Hezbollah-gebied tegen de grens van Israël aan) en in het noorden boven de stad Tripoli. SOL zal ook niet in die “rode” gebieden komen!!

Voor het bezoek aan de bekendse sights van Libanon, Baalbek en Anjar, staan wij in nauw contact met locale reisorganisaties, de ambassade en NGOs in het gebied om de situatie te blijven volgen.

 

Enkele zaken vooraf

Stempel van Israël in je paspoort? à nieuw paspoort aanvragen.

Reisverzekerd? à check toch even of de verzekeraar ook landen dekt waarvoor (deels) een negatief reisadvies geldt.

 

CO2 uitstoot vliegreis

Vliegen stoot heel veel CO2 uit. SOL zal deze schade "compenseren" door een financiële bijdrage te doen – ook al zijn we ons er uiteraard van bewust dat dit niet "goed" te praten valt – aan het volgende initiatief: https://greenseat.nl/hoe-werkt-greenseat/

 

Aanmelding en deadline

In verband met de korte termijn waarop deze reis mogelijk geworden is, willen we uiterlijk zaterdag 23 juni weten wie de definitieve deelnemers worden. Niet-leden kunnen helaas niet mee. Het max. aantal is vastgesteld op 10 leden.

 

Interesse? Mail voor aanmelding & vragen naar info@soleiden.nl

 

Veel groetjes!

Het SOL-bestuur

Meer nieuwsberichten

EL CID 2016 (15 aug 2016)
SOL studiereis 2016 (21 mrt 2016)

Partners