Studentenvereniging Ontwikkelingssamenwerking Leiden (SOL)

Studeren in Leiden

Leiden is een historische stad in Nederland met een lange academische traditie.

Als student in Leiden kun je deelnemen aan verschillende studentenverenigingen. Deze verenigingen bieden studenten de mogelijkheid om zich te ontwikkelen op persoonlijk, sociaal en cultureel gebied. Bovendien zijn ze een goede manier om nieuwe mensen te ontmoeten en je netwerk te vergroten.

Een studentenvereniging is een vereniging die speciaal is opgericht voor studenten. De verenigingen hebben als doel het bevorderen van de vriendschap tussen de leden en het stimuleren van hun ontwikkeling op persoonlijk, sociaal, cultureel en academisch gebied.

De oorsprong van studentenverenigingen ligt in de middeleeuwen, toen universiteiten nog maar net waren opgericht. Studenten kwamen uit heel Europa naar de universiteiten toe om te studeren en zochten elkaar op om steun te vinden in een vreemde omgeving. De studentenverenigingen die toen ontstonden, hadden als doel de belangen van de studenten te behartigen en de onderlinge band te versterken.

Hieronder vind je een overzicht van enkele studentenverenigingen in Leiden:

Zoek hier op google naar studentenverenigingen in Leiden

A.L.S.V. Quintus

A.L.S.V. Quintus is opgericht in 1890 en is een van de oudste studentenverenigingen in Leiden. De vereniging biedt studenten de mogelijkheid om zich te ontwikkelen op persoonlijk en sociaal gebied. Quintus organiseert verschillende activiteiten, zoals borrels, feesten, sportevenementen en culturele activiteiten.

Adres: Kaiserstraat 25-27, 2311 GN Leiden Telefoon: 071-5120030 Website: https://alsvquintus.nl/

 In 1575 werd de Universiteit Leiden opgericht. Leiden heeft daarmee de oudste Universiteit van Nederland.
L.S.V. Minerva

L.S.V. Minerva is opgericht in 1814 en is daarmee de oudste studentenvereniging van Nederland. De vereniging heeft als doel het bevorderen van de vriendschap tussen de leden en het stimuleren van hun ontwikkeling op cultureel, intellectueel en sportief gebied. L.S.V. Minerva organiseert verschillende activiteiten, zoals feesten, borrels, lezingen en sportevenementen.

Adres: Breestraat 50, 2311 CS Leiden Telefoon: 071-5120636 Website: https://www.lsvminerva.nl/

De Leidse Vereniging voor Studenten (L.V.V.S.) Augustinus is een van grootste en oudste studentenverenigingen van Leiden. De Vereniging is in 1893 opgericht als Roomsch Katholieke Studenten Vereeniging te Leiden door onder andere mr. P.J.M. Aalberse, jonkheer mr. C.J.M. Ruijs de Beerenbrouck en mr. A.A.H. Struycken.
L.V.V.S. Augustinus 

L.V.V.S. Augustinus is opgericht in 1893 en is een van de grootste studentenverenigingen van Leiden. De vereniging heeft als doel het bevorderen van de vriendschap tussen de leden en het organiseren van activiteiten op het gebied van cultuur, sport, maatschappij en wetenschap. L.V.V.S. Augustinus organiseert onder andere feesten, borrels, lezingen en sportevenementen.

Adres: Rapenburg 24, 2311 EV Leiden Telefoon: 071-5123300 Website: https://www.lvvsaugustinus.nl/

V.S.L. Catena schittert al sinds 1952 als een van de grootste studentengezelligheidsverenigingen in Leiden.
L.V.V.S. Catena

L.V.V.S. Catena is opgericht in 1956 en is een alternatieve studentenvereniging. De vereniging heeft als doel het bieden van een alternatief voor de traditionele studentenverenigingen en het bevorderen van de vriendschap tussen de leden. L.V.V.S. Catena organiseert verschillende activiteiten, zoals feesten, borrels, concerten en filmavonden.

Adres: Middelstegracht 38-40, 2312 TT Leiden Telefoon: 071-5125083 Website: https://www.vslcatena.nl/

L.S.V. Minerva

Augustinus

L.V.V.S. Catena

L.V.V.S. Catena

Tegenwoordig zijn studentenverenigingen nog steeds erg populair onder studenten. Ze bieden studenten de mogelijkheid om zich te ontwikkelen op persoonlijk en sociaal gebied, nieuwe mensen te ontmoeten en hun netwerk uit te breiden. Daarnaast organiseren studentenverenigingen verschillende activiteiten, zoals feesten, borrels, sportevenementen, culturele activiteiten en lezingen.

Het nut van een studentenvereniging is dat het een waardevolle aanvulling kan zijn op de studie en de studententijd. De vereniging biedt studenten de mogelijkheid om zich te ontwikkelen op persoonlijk en sociaal gebied en om nieuwe vaardigheden op te doen. Daarnaast biedt het lidmaatschap van een studentenvereniging een netwerk van gelijkgestemde studenten, wat kan leiden tot vriendschappen voor het leven en interessante carrièrekansen.

Kortom, studentenverenigingen hebben als doel het bevorderen van de vriendschap tussen de leden en het stimuleren van hun ontwikkeling op persoonlijk, sociaal, cultureel en academisch gebied. Ze bieden studenten een waardevolle aanvulling op de studie en de studententijd, en bieden de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden op te doen en interessante carrièrekansen te ontdekken.

"Leiden, de stad waar studenten meer kroegen hebben dan kerken, en waar de gemiddelde student het Latijn beter beheerst dan zijn eigen taal."

SOLEIDEN.NL

Studeren in Leiden-Als student in Leiden kun je kiezen uit meer dan 50 bacheloropleidingen en meer dan 100 masteropleidingen.

Er zijn twee instellingen voor hoger onderwijs in Leiden: de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden. Hieronder vind je meer informatie over beide instellingen:

Leiden is een populaire studentenstad. Naast de Universiteit Leiden zijn er ook andere onderwijsinstellingen in de stad, zoals de Hogeschool Leiden en de Universiteit van Humanistiek. Als student in Leiden kun je kiezen uit meer dan 50 bacheloropleidingen en meer dan 100 masteropleidingen. De opleidingen worden gegeven in het Nederlands of in het Engels, afhankelijk van de opleiding en je persoonlijke voorkeur. Bij het kiezen van een studie is het belangrijk om te kijken naar je eigen interesses, vaardigheden en toekomstperspectieven. Universiteiten bieden vaak studiekeuzeadvies aan om je te helpen bij het maken van een keuze. Ook kun je open dagen en meeloopdagen bezoeken om een beter beeld te krijgen van de opleidingen en de universiteit.

De Universiteit Leiden is een internationaal georiënteerde universiteit die in 1575 werd opgericht
Universiteit Leiden

De Universiteit Leiden is een internationaal georiënteerde universiteit die in 1575 werd opgericht. De universiteit biedt een breed scala aan bachelor-, master- en PhD-opleidingen in verschillende vakgebieden. De universiteit heeft zeven faculteiten: Geesteswetenschappen, Rechtsgeleerdheid, Sociale Wetenschappen, Archeologie, Governance and Global Affairs, Wiskunde en Natuurwetenschappen en Geneeskunde. De universiteit is gelegen in het historische centrum van Leiden en heeft verschillende campussen verspreid over de stad.

Adres: Rapenburg 70, 2311 EZ Leiden

Website: https://www.universiteitleiden.nl/

Hogeschool Leiden is met vele duizenden draden verbonden met stad en regio
Hogeschool Leiden

De Hogeschool Leiden is een hogeschool voor hoger beroepsonderwijs. De hogeschool biedt bacheloropleidingen aan in verschillende vakgebieden, zoals gezondheidszorg, onderwijs, sociale studies, economie en management. De hogeschool heeft een moderne campus in de wijk De Zijlpoort en biedt studenten uitstekende faciliteiten.

Adres: Zernikedreef 11, 2333 CK Leiden

Website: www.hsleiden.nl

kenmerken van een goede webhoster

Hieronder kun je een domeincheck uitvoeren om te controleren of je gewenste domeinnaam nog beschikbaar is. Een eigen domeinnaam is als een visitekaartje voor je toekomstige loopbaan en met je persoonlijke website kun je je uitstekend profileren op de arbeidsmarkt.


Koop .works internet domein extensie €63.70 works ACTIE! €50.70
Mijn domein goedkoop vastleggen €63.70 amsterdam ACTIE! €31.85

Met een eigen website pakket kan je zelf makkelijk Wordpress installeren en met enkele klikken bijvoorbeeld je cv online zetten. Dankzij de e-mail pakketten met een sterke virusfilter kan je veilig en makkelijk mailen.

Enkele belangrijke kenmerken van een goede webhoster zijn:

  1. Betrouwbaarheid: Een goede webhoster moet een hoog uptime percentage bieden om ervoor te zorgen dat uw website altijd beschikbaar is voor bezoekers.

  2. Snelheid: De laadsnelheid van uw website is belangrijk voor zowel de gebruikerservaring als voor de zoekmachineoptimalisatie. Een goede webhoster moet een snelle serverinfrastructuur bieden.

  3. Veiligheid: Een goede webhoster moet beveiligingsmaatregelen bieden, zoals SSL-certificaten, DDoS-bescherming en automatische back-ups, om ervoor te zorgen dat uw website en gegevens veilig zijn.

  4. Schaalbaarheid: Het is belangrijk dat uw webhoster de mogelijkheid biedt om uw website te schalen naarmate uw bedrijf groeit en meer verkeer krijgt.

  5. Klantenservice: Een goede webhoster moet een goede klantenservice bieden om u te helpen bij eventuele problemen of vragen.

  6. Prijs: De prijs van webhosting is natuurlijk ook belangrijk, maar het is belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de kwaliteit van de dienstverlening.

Goedkoopste webhosting in Nederland

Voordelige E-Mail accounts

Bijna 5 maal goedkopere e-mail accounts dan bij de grote cloud-providers. Onbeperkt e-mail adressen, spamfilters en "ik ben niet aanwezig" meldingen en beveiligde uitgaande SMTP servers. Of u nu een mailtje vanuit Leiden naar Amsterdam, Utrecht of naar Sillicon Valey  stuurt, dankzij onze razendsnelle mailservers komt het aan met de snelheid van het licht.

Wordpress website onderhoud

Over leiden

Leiden is een bruisende studentenstad met een rijke geschiedenis en een gezellige sfeer.

De stad heeft een diverse studentenpopulatie en biedt tal van mogelijkheden om te wonen, te leven en uit te gaan.

Als student kun je in Leiden op verschillende plekken wonen, van een studentenhuis tot een studio of appartement. Er zijn veel studentenwoningen beschikbaar, zowel via de universiteit als via lokale huisvestingsorganisaties. Daarnaast kun je ook terecht bij particuliere verhuurders.

Leiden heeft een levendige studentencultuur met tal van verenigingen en studentenclubs, waaronder studentenverenigingen, sportclubs, cultuurverenigingen en internationale studentenorganisaties. Hier kun je nieuwe mensen ontmoeten en je netwerk vergroten.

Als het gaat om uitgaan, biedt Leiden een breed scala aan cafés, restaurants en clubs. 

Het historische centrum van de stad heeft een grote concentratie van uitgaansgelegenheden en de stad heeft ook verschillende festivals en evenementen gedurende het jaar.

leiden bij zonsondergang

Leiden-ZH

Naast uitgaan is er nog veel meer te doen in Leiden. Zo heeft de stad een prachtig historisch centrum met grachten, musea en monumentale gebouwen. Er zijn ook verschillende parken en natuurgebieden in de omgeving waar je kunt wandelen, fietsen of sporten.

Kortom, Leiden biedt studenten een levendige en gevarieerde omgeving om te wonen, te studeren en te leven. Met een rijke geschiedenis, tal van verenigingen en uitgaansgelegenheden en een prachtige omgeving, is Leiden een geweldige plek om je studententijd door te brengen.

"Studeren aan de Universiteit Leiden is als een doos bonbons. Je weet nooit wat je gaat krijgen, maar het smaakt altijd naar Latijn."

soleiden.nl

De Universiteit Leiden biedt een breed scala aan studierichtingen op verschillende faculteiten

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste studierichtingen aan de Universiteit Leiden:

Studeren in Leiden

1

Rechtsgeleerdheid

Nederlands recht, internationaal recht, fiscaal recht en criminologie.

De faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden biedt verschillende bachelor- en masteropleidingen aan op het gebied van rechten, waaronder Nederlands recht, internationaal recht, fiscaal recht en criminologie.

Met ruim 6500 studenten en ongeveer 650 medewerkers is de Faculteit der Rechtsgeleerdheid in Leiden en Den Haag een van de grootste faculteiten van Nederland. De faculteit richt zich op innovatief multidisciplinair onderzoek en biedt een vernieuwend onderwijsaanbod dat inspeelt op maatschappelijke vraagstukken. Door deze aanpak is onze faculteit groot genoeg om nationaal en internationaal het verschil te maken, maar tegelijkertijd klein genoeg om persoonlijk onderwijs te bieden.

De opleiding Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden is een veelzijdige studie waarbij studenten worden opgeleid tot jurist. Tijdens de opleiding wordt er aandacht besteed aan verschillende rechtsgebieden, zoals privaatrecht, strafrecht, staats- en bestuursrecht, en internationaal recht.

De bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid duurt drie jaar en bestaat uit verschillende verplichte vakken en keuzevakken. In de eerste twee jaar van de bacheloropleiding krijgen studenten een brede basis in het recht, waarbij vakken als Inleiding in het recht, Burgerlijk recht en Strafrecht aan bod komen. In het derde jaar van de bacheloropleiding kunnen studenten zich specialiseren door het volgen van keuzevakken.

Na de bacheloropleiding kunnen studenten doorstromen naar de masteropleiding Rechtsgeleerdheid, waarbij zij zich verder kunnen specialiseren in een bepaald rechtsgebied. De masteropleiding duurt een jaar en bestaat uit verplichte vakken en keuzevakken.

De opleiding Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden biedt studenten niet alleen een solide basis in het recht, maar ook vaardigheden zoals analytisch denken, kritisch redeneren en argumenteren. Daarnaast is er tijdens de opleiding ook aandacht voor de maatschappelijke en ethische aspecten van het recht.

Met een diploma in Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden zijn er verschillende carrièremogelijkheden, zoals werken als advocaat, rechter, notaris, juridisch adviseur of beleidsadviseur bij overheidsorganisaties of bedrijven.

Bekijk studie rechtsgeleerdheid
Rechtsgeleerdheid
Geesteswetenschappen
2

Geesteswetenschappen

Praktische vaardigheden zoals communicatie, kritisch denken, probleemoplossing en samenwerking

De opleiding Geesteswetenschappen aan de Universiteit Leiden biedt studenten een brede en diepgaande kennis over de mens en zijn omgeving. In deze opleiding wordt er veel aandacht besteed aan verschillende aspecten van de menselijke cultuur, zoals taal, literatuur, geschiedenis, filosofie, kunst, en religie.

Het onderwijs in Geesteswetenschappen aan de Universiteit Leiden is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. De onderzoeksthema's zijn divers en interdisciplinair van aard, waardoor studenten inzicht krijgen in de verschillende aspecten van de menselijke cultuur en geschiedenis. Het onderzoek binnen Geesteswetenschappen is ook gericht op het verbeteren van onze kennis over verschillende culturen en gemeenschappen, en het bieden van nieuwe inzichten in maatschappelijke vraagstukken.

Naast de academische vaardigheden, biedt de opleiding Geesteswetenschappen aan de Universiteit Leiden studenten ook praktische vaardigheden zoals communicatie, kritisch denken, probleemoplossing en samenwerking. Hierdoor zijn studenten goed voorbereid op de arbeidsmarkt en hebben ze een brede waaier aan carrièremogelijkheden, zoals in de culturele sector, media, overheid, onderwijs en het bedrijfsleven.

Kortom, de opleiding Geesteswetenschappen aan de Universiteit Leiden biedt studenten een brede en diepgaande kennis over de mens en zijn omgeving, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en met oog voor maatschappelijke vraagstukken.

Bekijk studie geesteswetenschappen

"You only have to do a few things right in your life so long as you don’t do too many things wrong."

soleiden.nl

3

 Wiskunde en Natuurwetenschappen

Het onderzoek binnen de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen is erg divers en omvat disciplines als wiskunde, informatica, sterrenkunde, natuurkunde, scheikunde, bio-farmaceutische wetenschappen, biologie en milieuwetenschappen.

De Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen is een toonaangevende faculteit waarin medewerkers en studenten werken in een dynamische, internationale omgeving, waar persoonlijke en academische ontwikkeling hoog in het vaandel staan. Onze faculteit richt zich op het vergroten van fundamentele kennis en het leveren van een bijdrage aan grote maatschappelijke uitdagingen van de toekomst, zodat we kunnen blijven innoveren en de wereld beter kunnen begrijpen.

Het onderzoek binnen de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen is erg divers en omvat disciplines als wiskunde, informatica, sterrenkunde, natuurkunde, scheikunde, bio-farmaceutische wetenschappen, biologie en milieuwetenschappen. De onderzoekers werken samen in acht instituten, waarvan het Leiden Institute of Physics, het Leiden Institute of Chemistry, en het Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR) enkele voorbeelden zijn.

De faculteit biedt ook acht bacheloropleidingen en vijftien masteropleidingen aan, waaronder Wiskunde, Informatica, Natuurkunde, Biologie, en Farmacie. Studenten worden gestimuleerd om deel te nemen aan onderzoeksprojecten en praktijkervaring op te doen, zodat ze goed voorbereid zijn op de arbeidsmarkt.

Met bijna 2800 medewerkers en ruim 6000 studenten is de faculteit de afgelopen jaren sterk gegroeid en is gevestigd in het hart van het Bio Science Park, één van Europa's grootste scienceparken, waar universiteit en bedrijfsleven elkaar ontmoeten. Onze mensen zijn gedreven door nieuwsgierigheid en kijken over grenzen heen om zo de wereld beter te begrijpen en te kunnen blijven innoveren.

Kortom, de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden biedt studenten een uitdagende en inspirerende omgeving waarin ze hun kennis en vaardigheden kunnen ontwikkelen en bijdragen aan het vergroten van fundamentele kennis en innovatie.

Bekijk studie wiskunde-en-natuurwetenschappen
Wiskunde en Natuurwetenschappen
Studeren in Leiden
4

Geneeskunde

 Het curriculum is opgebouwd uit verschillende onderwijsvormen, zoals hoorcolleges, werkgroepen, vaardigheidstrainingen en stages.

De studie Geneeskunde aan de Universiteit Leiden is een zesjarige opleiding die leidt tot het artsexamen. De opleiding is gericht op het ontwikkelen van kennis, vaardigheden en professionele houdingen die nodig zijn om als arts te kunnen functioneren. Het curriculum is opgebouwd uit verschillende onderwijsvormen, zoals hoorcolleges, werkgroepen, vaardigheidstrainingen en stages.

In de eerste drie jaar van de opleiding ligt de nadruk op de theoretische basis van de geneeskunde, zoals anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie. In deze periode leren studenten ook communicatie- en gespreksvaardigheden en beginnen ze met klinisch onderwijs.

In de laatste drie jaar van de opleiding staan de klinische vaardigheden en patiëntenzorg centraal. Studenten lopen stage in verschillende disciplines, zoals interne geneeskunde, chirurgie, gynaecologie, psychiatrie en kindergeneeskunde. Hierbij leren ze hoe ze patiënten moeten onderzoeken, diagnose stellen en behandelen. Daarnaast leren ze samenwerken in een multidisciplinair team.

De opleiding Geneeskunde aan de Universiteit Leiden heeft een internationale oriëntatie. Er is bijvoorbeeld veel aandacht voor global health en er worden regelmatig gastcolleges gegeven door internationale experts. Bovendien hebben studenten de mogelijkheid om stages te lopen in het buitenland.

Na afronding van de studie Geneeskunde aan de Universiteit Leiden zijn er verschillende mogelijkheden voor verdere specialisatie, bijvoorbeeld tot huisarts, chirurg, internist of psychiater. Ook is het mogelijk om een promotieonderzoek te doen.

Kortom, de studie Geneeskunde aan de Universiteit Leiden biedt studenten een uitdagende en gevarieerde opleiding met veel aandacht voor klinische vaardigheden, communicatie en samenwerking in een multidisciplinaire omgeving. Na afronding van de studie zijn er volop mogelijkheden voor verdere specialisatie en onderzoek.

Bekijk studie geneeskunde

"Studenten inzetten voor de stad is als het loslaten van energieke puppy's in een bibliotheek - chaos, gekke ideeën en een flinke dosis enthousiasme. Soms heb je gewoon wat studentenmagie nodig om de stad sprankelend en levendig te maken!"

een wijze student

1

Student & Stad

Student voor Stad

Student & Stad is een platform dat zich inzet voor de belangen van studenten, gevormd door studenten zelf. Wij geloven dat het essentieel is om de stem van de jonge generatie te laten horen in de gemeenteraad. Ons werk strekt zich uit tot verschillende domeinen, waaronder cultuur, huisvesting en duurzaamheid, omdat we ons bewust zijn van de diversiteit binnen de studentenpopulatie.

Student voor Stad, bestaande uit studenten en vóór studenten, hecht veel belang aan de vertegenwoordiging van de jonge generatie in de gemeenteraad. Onze inzet richt zich onder andere op cultuur, huisvesting en duurzaamheid, omdat de studentenpopulatie zeer divers is. Om het studentenklimaat in de hele stad te verbeteren, werken alle zeven hogescholen en universiteiten, de gemeente en studentenorganisaties samen als partners binnen het Nederlandse platform Student & Stad. Onze doelgroep omvat zowel potentiële als huidige studenten, zowel nationaal als internationaal.

Lees meer over Student voor Stad
Student-Voor-Stad
2

studentenklimaat 

Streven naar positieve veranderingen en verbeteringen voor studenten

Om het studentenklimaat op stadsniveau te optimaliseren, werken we nauw samen met alle zeven hogescholen en universiteiten, de gemeente en diverse studentenorganisaties. Deze samenwerking vormt het fundament van het Nederlandse platform Student & Stad, waarin we gezamenlijk streven naar positieve veranderingen en verbeteringen voor studenten. Onze inspanningen zijn gericht op zowel potentiële als huidige studenten, ongeacht of ze uit Nederland of het buitenland komen.

Als Student & Stad staan we klaar om de belangen van studenten te behartigen, hun stem te vertegenwoordigen en te streven naar een betere studentenervaring. We erkennen de waarde van diversiteit en inclusie en streven ernaar om een omgeving te creëren waarin elke student zich gehoord en ondersteund voelt. Samen werken we aan een bloeiende studentengemeenschap in Nederland.

Student voor Stad Groningen
To the Top